ENBÄRSDRICKA
Enbärsdricka en underbar dryck med gamla anor.
En given dryck vid stora högtider som bröllop,
dop, midsommar, jul osv.
Olika byar har olika sätt att tillverka den.
En del plockar enens bär och kokar drycken utav
dessa och en del knipsar försiktigt av små
kvistar från enbusken och använder dessa.

Mitt eget recept har jag fått av en vän (Kickan).

12-15l kastrull fylls med enris och vatten.
Detta kokas upp och kokas i ca 20-25min.
Ta ur riset och sila gärna så gott det går.
Rör i 1kg strösocker och 4 msk farin socker.
Rör om och låt kallna till max 37 grader,
rör därefter i 1/4 paket jäst löst i lite dricka.
Låt jäsa över natten ca 8h, skumma väl.
Häll på flaska/dunk och ställ kallt.
Den mår bäst av att mogna någon dag men
bör drickas inom ca 1 månad.
Förvara kallt annars fortsätter den jäsa.

Drick och må gott!

Enklare är att beställa av mig 20:-/L,
gör dricka till de flesta storhelger och kan
även göra om du beställer minst 5 Liter och 2 veckor
innan du ska ha drickan eller hos www.gastgivarns.se

HEM

Copyright © J HOLGERS SMIDE. Med ensamrätt.